banner21

banner13

banner28

Cengiz Han'ın torunları Bursa'da toplandı

6. Dünya Moğol Kongresi Bursa'da başladı.

DİĞER 12.12.2012, 22:29 12.12.2012, 21:32
Cengiz Han'ın torunları Bursa'da toplandı
banner23
 Cengiz Han'ın torunlarını buluşturan 6. Dünya Moğol Kongresi Bursa'da başladı. Bursa Valiliği himayesinde Büyükşehir Belediyesi ve BTSO ile sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle gerçekleştirilen kongrede ikili ilişkilerin artırılması masaya yatırılıyor.


Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen 6. Dünya Moğol Kongresi'ne, Moğolistan Kurucu Cumhurbaşkanı Punsalmaa Ochirbat, Moğolistan Dışişleri Eski Bakanı TS. Gombosuren, Moğolistan Fahri Konsolosu Çetin Yıldırım, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Başkanı Celal Sönmez, Moğol yetkilileri ve misafirler katıldı.



12-14 Aralık tarihlerinde yapılacak kongre için Bursa'ya gelen Moğol heyet Mehter Marşı ile karşılandı. Moğolistan Cumhurbaşkanı'nın mesajının okunmasının ardından açılışı konuşmalarına geçildi. Moğolistan, Cumhurbaşkanı Tsakhıagıın Elbegdorj mesajında, programa ev sahipliği yaptıkları için başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere, Bursa'nın yerel yöneticilerine teşekkür etti. Türk halkına iyi niyetlerini ileten Moğolistan Cumhurbaşkanı, gelecekte iki ülke arasında ki ilişkilerin de daha da gelişmesini istedi.



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'de mesajında 6. Moğol Kongresi'nin Bursa'da düzenlenmesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Moğollar arasında ki işbirliğinin gelişmesi için önemli olan kongrenin Türkiye ve Bursa'da gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türk halkı ve Moğollar arasında ki köklü işbirliğinin binlerce yıl önce ki Asya topraklarında geliştiğine dikkat çeken Gül, bu kongrenin de bu ilişkilerin daha da gelişeceğine vurgu yaptı.



Moğolistan Bursa Fahri Konsolosu Çetin Yıldırım ise Türkiye ile Moğolistan arasında ortak tarihten başlayan güçlü ilişkiler bulunduğuna değinerek, Dünyaya açılmak adına çok yönlü politika izleyen Moğolistan'ın Türkiye'yi batı ile arasında köprü olarak gördüğünü söyledi.



İKİ ÜLKE ARASINDA Kİ TİCARET HACMİ 37 MİLYON DOLAR

Dünya Moğollar Kongresi Başkanı Büyükelçi, Moğolistan Dışişleri Eski Başkanı TS. Gombosuren ise, iki ülke arasında ikili ilişkilerin gelişmesi için yararlı çabalar gösterileceğine vurgu yaparak, şunları söyledi: "Burada çok sıcak bir şekilde karşılandık. Çok memnun olduk. Bursa'da bu etkinliği düzenliyoruz. Sanıyorum ki burada çok derin bir mana var bu kongrenin burada yapılmasında. Sayın arkadaşlarım Türkiye ve Moğolistan ilişkileri daha derine ulaşsın. Demokratik yollar birlikte ülkelerimiz ve halklarımız arasında ilişkileri daha da geliştirip bunun meyvelerini ise birlikte toplayalım."



Cumhurbaşkanı seviyelerinden başlamak üzere ikili görüşmelerle ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirten TS. Gombosuren, şöyle devam etti: "Geçen sene 37 milyon dolarlık bir ticaret hacmine ulaştık. Bu da günden güne artıyor. Moğolistan'da ki Türk yatırımcı tutarı 2.2 Milyon dolar seviyesine ulaştı. Ayrıca TİKA çok faydalı projeler ülkemizde geliştiriyor. Bu projelerin toplam tutarı ise 27 milyon dolar. Moğolistan'da TİKA tarafından yapılan bir projelerde var. Tarihi yerler olan Moğolistan'da Orhon nehri boyunda bulunan Orhun Kitabeleri var. Bu çalışmalarla 1995 yılında bu kitabeler Süleyman Demirel'in burayı ziyaretinden sonra koruma altına alındı." TS. Gombosuren, ayrıca kongre kapsamında iş adamları ve turizmcilerle de ikili görüşmelerde bulunacaklarını sözlerine ekledi.



Marmara Vakfı Başkanı Akhan Suver de, bu kongrenin Moğolistan'ın tarihsel süreci ve öneminden bahsetti. Moğolistan'ın büyük coğrafi konumuna değinen Suver, buranın doğal zenginliklerine vurgu yaptı.



Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, Moğolistan ile Türkiye arasındaki işbirliğine alt yapı olacak güzel bir organizasyona Bursa olarak ev sahipliği yaptıklarını dile getirirken, "Bu kapsamda ikili görüşmeler de yapılacak. Dünya Moğol Kongresine ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Moğolistan Doğu Asya'da bizim için önemli olan, kadim dostumuz bir devlet. Büyük bir imparatorluğun misarçısı. Yüzyıllar boyunca Türkler ile her zaman için güzel kültürel ilişkiler, kardeşlik ve dostluk bağları bulunan önemli bir devlet. Batı ile Moğolistan arasında Türkiye önemli bir köprü konumunda. Bizde Bursa olarak bunu iyi şekilde değerlendirmeliyiz." dedi.



BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez de, Dünyanın küçük bir köy haline geldiğini anlatırken, şöyle konuştu: "6 bin kilometre uzaktan kalkıp işbirliği için Türkiye'ye gelen Moğol dostlarımıza hoş geldiniz demek istiyorum. 1980'lerin sonunda doğu blogunun çöküşü ile birlikte dünya küçük bir köy haline geldi. İletişim hızla gelişti. Lojistik ürünlerin dünyanın dört bir yanına hızla dağılması çok önemli gelişmeler zemin hazırladı. Böyle bir dünyada hiç kimsenin kendi başına yaşama lüksü yok. Çin, dünyanın büyük bir gücü haline gelirken hemen yanı başında ki Moğolistan'ın bundan etkilenmesi mümkün değil. Moğolistan sahip olduğu yer aldı kaynakları, bakır ve maden kaynakları gibi zenginlikleri ile gelişmekte olan önemli bir ülke. Moğolistan'ın bu zenginlikleri de bizim gibi bir sanayi merkezinin ilgisini çekiyor."
banner24
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner36
banner31
19°
kapalı
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?