banner38

banner21

banner13

banner25

banner28

BALKANTÜRKSİAD, gündemin nabzını tutuyor

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) Covid-19 pandemisi nedeniyle online ortamda yaptığı Akademi toplantılarına devam ediyor.

GÜNDEM 14.06.2020, 00:44
BALKANTÜRKSİAD, gündemin nabzını tutuyor
banner23

Balkantürk Akademi Başkanı Şehzan Seçen’in moderatörlüğünde Instagramda canlı olarak gerçekleşen son yayınların konukları, SGK Bursa İl Müdürü Erhan Karaca ve İŞKUR Bursa İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen oldu.

2 bölüm halinde yapılan canlı yayının ilk konuğu olan SGK Bursa İl Müdürü Erhan Karaca, “Primlerde indirimler devam ediyor ayrıca nisan, mayıs, ve haziran ödemeleri de 6 ay ötelendi. Bunlar sektör bazlı belirlendi. Devam eden indirimler dışında indirim yapılmadı ancak belirlenmiş sektörlerde ötelemeler yapıldı. Mücbir sebep kapsamında olan sektörlerde ötelemeler yapıldı. Şu an yeni bir erteleme gündemde değil” dedi.

“BURSA’DA YÜZDE 20 CİVARINDA KAYIT DIŞI VAR”

Kayıt dışılarla ilgili de açıklamalarda bulunan Karaca, “Bursa’da yüzde 20 civarında kayıt dışı var. Türkiye’nin geri kalanına göre çok daha iyi durumdayız. Teşviklerden yararlanmak için kayıt dışı çalıştırmama şartı var. Koronavirüs iş kazası veya meslek hastalığı olarak değerlendirmeyecek. Mobbinge maruz kalan çalışan görevli psikologlar tarafından yönlendiriliyor ve sorun yine de çözülmezse şikâyet oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Sorulan soru üzerine Erken Yaşta Emeklilik konusunda yeni bir gelişmenin olmadığını da söyleyen Karaca, “Emeklilikte istenen şartlar belli. O şartları yerine getirmeden emekli olmak mümkün değil. Günümü doldurdum emekli olayım diye bir şey sadece bizde değil dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Biz böyle bir çalışma başlatmadığımız için dolayısıyla devam eden bir süreç de yok. EYT talepleri karşılanırsa sosyal güvenlik reformunun anlamı kalmaz. Reformun olumlu yönleri çok fazla. Dünyanın hiçbir yerinde benzeri olmayan çok başarılı bir genel sağlık sigortası sistemine sahibiz” diye konuştu.

“KÇÖ MÜRACAATLARI AZALDI”

Akademi’nin ikinci konuğu ise İŞKUR İl Müdürü Feyzullah Eren Çelik oldu. Çelik şunları söyledi: “Kısa Çalışma Ödeneği için ilave 3 ay süre gelebilir. Mart ayından itibaren ödemeleri yapıyoruz. Müracaatlar az da olsa devam ediyor. Tasfiye edilen firmalara kısa çalışma ödeneği uygun görülmüyor. İŞKUR olarak temassız ortama geçtik mail yoluyla başvuru aldık. Elden başvuru kabul etmedik. Kısa çalışmanın ardından işverenlerimiz kurumun diğer hizmetlerinden de faydalanacak. İstihdamı korumak kurumumuzun vazifesi. Arkadaşlarımız da bunu bilerek çalışıyor. Ödemeleri olabildiğince hızlı yapıyoruz. Şu anda da iyileştirmeler yapıyoruz. Müracaatların yüzde 95’i çözümlendi.”

“GIDA SEKTÖRÜ, MARKET VE ÇAĞRI MERKEZLERİNİN ELEMAN TALEPLERİ VAR”

Gelecekle ilgili öngörülerine de değinen Türkmen, “1 Haziran itibariyle yeni normale geçtik. Bu süreçte yüksek seviyedeki çalışma tempomuz biraz azalacak gibi, çünkü firmalardan sonlandırma, dondurma talepleri geliyor. Öngörümüz eğrinin aşağı doğru inme eğiliminde olacağı. İşbaşı eğitim programlarımız hala aktif. Kısa çalışma ödeneği devam ederken bu eğitim programlarını sürdüremiyoruz. Ödemeler bittikten sonra katılabilirler. Gıda sektörü, marketler ve çağrı merkezlerinin ciddi eleman talepleri var. Vatandaşlarımızı buralara yönlendirebiliriz” diyerek sözlerini noktaladı.

Balkantürk Akademi Başkanı ve program moderatörü Şehzan Seçen de, “Bursa’nın iki önemli kurumunun değerli müdürlerine katılımları için teşekkür ediyorum. Çok faydalı bir toplantı oldu. Bu süreçte evlerde de olsak üyelerimizi olabildiğince bilgilendirmeye çalıştık. 1 Haziran itibariyle ‘yeni normal’e geçtik. Son Akademi toplantımızı yapıp Eylül’de bir arada ilk toplantı yapacağımız günü iple çekeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

banner24
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner36
banner31
15°
parçalı bulutlu
banner39
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?