banner38

banner21

banner13

banner25

banner28

Bursa patent ve tasarımda da öncü

Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre bu yılın ilk yarısında Bursa firmalarının 2 bin 917 marka, bin 575 tasarım, 193 patent ve 98 faydalı model başvurusuyla, Fikri Mülkiyet konusunda ön sıralarda yer almasını değerlendiren sektör temsilcileri Bursa’nın patent farkındalığının her zaman Türkiye’nin üzerinde olduğunu ve bunun rakamlara yansıdığını ifade ettiler.

GÜNDEM 06.08.2020, 15:22
Bursa patent ve tasarımda da öncü
banner23

Ülke genelinde yılın ilk yarısında 8 bin 344 patent ve 71 bin 753 marka başvurusunun yapıldığı ülkemizde, Bursa’nın tasarımda Türkiye ikincisi ve patentte Türkiye üçüncüsü olması, Bursa’nın endüstriyel tasarım ve teknolojik gelişmelerde öncülüğünü ortaya koydu.

ULUSLARARASI PATENT BİRLİĞİ BAŞKANI VE ERDEM KAYA PATENT GENEL MÜDÜRÜ ERDEM KAYA

Ülkemizin sanayide lider şehirlerinden Bursa’da patent farkındalığı her zaman Türkiye ortalamasının çok üzerinde olmuştur. Bu da sonuçlara yansımaktadır. Bursa uzun yıllardır patent ve faydalı model sayısında Türkiye’de üçüncülük ve dördüncülük arasında gidip gelmektedir. Bursa’mız tasarım ve markalarda da benzer bir trende sahiptir.

Diğer taraftan Türkiye’nin 2023 yılı için yıllık patent başvuru hedefi 23 bin adettir. Bu rakam bugünün yaklaşık 3 katı oranında patent başvurusu yapılması demektir. Bu durumda Bursa’nın 2019’daki 526 adet olan başvuru sayısını 2023 yılında en az bin 500’e çıkarması gerekmektedir. Bursa’nın yıllara göre patent başvuru trendini incelediğimizde, şehrimizde patent başvuru sayısı noktasında 2015’ten bugüne sadece yüzde 20’lik bir artış gerçekleşmiştir ve bu performansın 2023 yılı hedeflerini yakalama noktasında yetersiz olduğu açıktır.

BTSO’nun “Bursa Büyürse Türkiye Büyür” sloganının da bizlere katacağı motivasyon ve sorumlulukla, Bursa’mızın patent açısından da hedeflerine ulaşmasına en üst düzeyde katkı sağlamak için hep birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Böyle yaparsak başarıya ulaşacağımız eminim. Bu vesileyle tüm EKOHABER okuyucularının Kuran Bayramını tebrik ediyorum.

HEDEF PATENT GENEL MÜDÜRÜ SEMRA BAYKAN

Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre Bursa Sınai Mülkiyet tescillerinde 2020’nin ilk 6 ayı için oldukça atağa geçmiş durumda.  Özellikle pandemi döneminde aslında işyerlerinin kapandığı veya kısa çalışma sistemi uyguladığı bir zamanda böyle bir artış şehrimiz için çok sevindirici. Bu beklenti dışı durum aslında tüm Türkiye için geçerli. Türkiye’de yapılan başvuru sayılarında önemli bir oranda artış var. İlk 6 ay diye değerlendirildiğinde en çok başvurunun yapıldığı ay da haziran ayı olarak gözükmektedir. Bunun tabiî ki en büyük sebebi haziran ayında işyerlerinin açılması ve geçen 3 aylık sakin dönemim üstüne yatırımların ve planlamaların uygulamaya hızla başlanmasıdır. Sektörel olarak Bursa’da özellikle yaz döneminde otomotiv sektörünün tatile girmesi ile genellikle başvuru sayılarında da bir azalma söz konusu oluyordu. Fakat bu dönem yaz ayı ile birlikte çalışılmaya yeni başlanması ile başvuru sayılarının daha da artarak devam edeceği bir yaz dönemi geçireceğimizi düşünüyorum.

Türkiye’ye ile beraber Bursa’yı değerlendirecek olursak ilk 6 alık dönem için Türkiye’de marka başvurularında %20, patent başvurularında %16,2, faydalı model başvurularında %28,5, tasarım başvurularında %87,9’luk bir artış olduğu gözüküyor. Yine dediğimiz gibi çok özel ve özelikle sanayinin ve ihracatın durduğu bu dönem için çok önemli rakamlar. Genelde ilk 6 ayda daha az başvurunun yapıldığı son 6 ayda hatta özellikle son 3 aylık dönemde başvuru sayılarının daha da arttığı düşünülürse 2020 yılı sınai mülkiyet tescilleri alanında oldukça güzel bir yıl olacak. Bursa’da da 2019 yılında toplam 5,627 adet marka başvurusu yapılmışken 2020 ilk 6 ayında 2917 adet başvuru yapılmış ve Bursa, Türkiye’de 4’üncü sırada yerini almıştır. Patent başvurusunda 2019 yılında toplam 526 başvuru yapılmışken, 2020 ilk 6 ayında 193 adet başvuru yapılmış ve Bursa, Türkiye’de 3’üncü sırada yerini almıştır. Faydalı modelde 2019 yılında toplam 229 başvuru yapılmışken 2020 ilk 6 ayında 98 adet başvuru yapılmış ve Bursa, Türkiye’de 3’üncü sırada yerini almıştır ve en büyük artışla, tasarım başvurusunda 2019 yılında toplam 719 başvuru yapılmışken 2020 ilk 6 ayında 1575 adet tasarım başvurusu yapılmış ve Bursa Türkiye’de 3. sırada yerini almıştır. 2’inci sırada Kayseri bulunurken, bir sanayi ve özelikle tekstil ve mobilya üzerine çalışan bir şehir olarak tasarım başvuru sayılarında daha da artış olmasını bekliyorum.

BTSO TASARIM KONSEYİ BAŞKANI VE BİLEN PATENT UNİVATİON YK BAŞKANI ÖMER KOCAKUŞAK

Bursa çok uzun yıllardan beri patent başvuru sıralamasında ülkemiz genelinde 3’üncü veya 4’üncü sırada yer almaktadır. 2020 yılının ilk 6 aylık başvuruları değerlendirildiğinde ise şehrimiz 3’üncü olmuştur. Bu 6 aylık sürenin önemli bir kesiminin pandemi sürecinde geçirildiği de göz önüne alınırsa buna rağmen önemli bir başarı elde edildiği görülecektir. Bu önemli başarıyı taçlandıran bir diğer gelişme ise tasarım başvuru sıralamasında ise şehrimizin 2’ncilik ipini göğüslemesidir.

Otomotiv ve tekstil başta olmak üzere ülkemizin lokomotif sektörlerinin tasarım ve inovasyon üstlerinden birisi olan Bursa, bu kavramların en önemli çıktıları olan patent ve tasarım başvurularını da doğal olarak vücuda getirmektedir. Teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan Start-Up şirketlerden binlerce kişinin çalıştığı büyük sanayi kuruluşlarına kadar şehrin dört bir tarafında farklılık ve işlevsel yenilik peşinde koşan pek çok girişimci ve mühendis bulunmaktadır.

Bahsettiğim bu yenilik ve farklılık arayışı beraberinde farklı konseptleri ve gerek Ar-Ge mühendisliğinde gerekse üretim mühendisliğinde şehrimiz adına başat aktör olmayı beraberinde getirmektedir. Günümüz insanı nedendir bilinmez sürekli daha yeni daha farklı hatta daha fantastik ürünler ve hizmetler arayışı içerisindedir. Bu arayışın doğal sonucu olarak üretim anlayışı prosesleri ve tasarımları da sürekli değişmektedir. Ülkemiz genelinde bu değişime en hızlı ayak uyduran sürekli üretime kabiliyetini artıran ve bunu son yıllarda özellikle tasarım ile taçlandıran en önemli ilimiz Bursa’dır.

Türkiye'nin yetişmiş mühendis gücüne bakıldığında veya otomotiv başvurmak üzere ana sanayiler için en kapsamlı üretim ekipmanlarına bakıldığında her seferinde Bursa'nın en başta olduğu görülecektir. Bunun doğal sonucu da Sınai Mülkiyet Haklarında ki başvuru sayısına yansımaktadır.

Her şeye rağmen bu üçüncülüğün şehrimize yetmediğini ve daha yüksek başarıları hak ettiğimizi düşünüyorum. Özellikle Türkiye Otomobil Girişim Grubu tarafından üretilecek olan yerli otomobilimiz ile birlikte Bursa'nın Sınai Mülkiyet başvuru sayısının çok daha fazla olacağına inanıyorum.

#Bursa

banner24
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner36
banner31
22°
kapalı
banner39
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?