banner38

banner21

banner13

banner25

banner28

Uzaktan çalışmanın artıları ve eksileri

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilenen tüm ülkeler nerdeyse bütün çalışma alışkanlıklarını ya değiştirdi ya da değiştirmek zorunda kalıyor.

GÜNDEM 17.04.2020, 01:14 17.04.2020, 01:17
Uzaktan çalışmanın artıları ve eksileri
banner23

Tüm dünya ekonomisi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından olabildiğince etkileniyor. Çalışanlar zorunlu olmadıkça işyerlerine gidemiyor. Böyle olunca da işletmeler ekonomi çarklarının dönmesi adına, uygun iş kollarında uzaktan, evden çalışma modeli uygulamasına geçiyor. Bu uygulamanın artılarını ve eksilerini PERYÖN Güney Marmara Şubesi Başkanı Barış Gül, değerlendirdi.

Uzaktan çalışma modelinde, çalışanların mekan ve davranışsal olarak kendi kurallarını kendileri oluşturduklarını söyleyen Gül, “Bu da bazen suiistimale açık bir süreci beraberinde getirebilir. Bu çalışma modelini hem çalışan hem de işveren için verimli hale getirebilmek için işyerinin kurallarını, beklentilerini çok iyi belirlemesi ve çalışana iş yerinde sağladığı imkânları, uzaktan çalışma modeli ile de sağlaması gerekmektedir. Çalışanla mutlaka uzaktan çalışma protokolü yapmalıdır. Kurallar ve çalışma şekli bu protokolde belirlenmelidir. İşveren, çalışana verilen görevi yapabilmesi için gerekli olanakları (İnternet, telefon, bilgisayar, tablet, vb.) sağlamakla yükümlüdür” dedi.

ÇALIŞANLAR AÇISINDAN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI

Barış Gül uzaktan çalışma modelinin çalışanlar açısından avantajlar ve dezavantajlarından bahsederek şunları söyledi: “Bu model; İş yapış biçiminde esneklik sağlaması, Kişisel özgürlük alanı yaratması, İşsel masrafları ve bireysel çatışmaları azaltması, iş dışı zaman tasarrufu sağlaması ile iş ve aile yaşamına denge katması gibi avantajlar sağlar. Bu uygulamanın dezavantajlarını ise, kişide oluşabilecek yalnızlık hissi, ait olamama, takım çalışmasından yoksun kalma, terfi korkusu, psikolojik sorunlar, iş ve yaşam arasındaki denge sorunu, aile sorunlarının göze batması, iş sosyalleşmesinin azalması olarak sıralayabiliriz.”

İŞVEREN AÇISINDAN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI

Uzaktan çalışma modelinin işveren açısından da bir takım artı ve eksileri olduğunu vurgulayan Gül, onları da şöyle özetledi: “Uzaktan çalışma modeline işverenler açısından baktığımız da ise; artan verimlilik, çalışma kalitesinin artması, ofis- mekan çalışma alanı tasarrufu, iş ilişkilerinde esneklik, motivasyonun artması, maliyetlerin azaltılması, devamsızlığın azalması gibi avantajları sağlar. Dezavantajları ise; durumsal ve yönetsel yapı değişiklikleri, donanım ve sanal çalışma ortamı oluşturma/güçlendirme maliyetleri, teknolojiye erişim problemleri, denetim zorluğu, çalışanların işi istismar etme korkusu, sigorta, sağlık ve güvenlik sorunları gibi konuları sayabiliriz.

“KENDİMİZİ UZAKTAN ÇALIŞMAYA HAZIRLAYALIM”

“Kendimizi uzaktan çalışmaya hazırlayalım” diyen Gül, “Öncelikle uzaktan çalışma sisteminde işyerinin bu çalışma ile ilgili hazırladığı prosedürlere kendimizi uydurmamız gerekiyor. Bu prosedürlerde; mesai başlama saati, net bir görev ve iş akışı, iletişim için de bulunacağımız kişi ve kanallar, iş güvenliği ve ergonomi kuralları gibi birçok uygulanması zorunlu kurallar vardır. Sonrasında ise mutlaka çalışma mekânı neresi olursa olsun, o mekânın iş yapabilme olanaklarına ve konforuna sahip olması gerekmektedir. Gürültülü ve dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak, iletişim alt yapısı kuvvetli, orijinal çalışma ortamımıza benzer masası koltuğu, bilgisayarı, dosya düzeni ile elverişli, kendimizi disipline edebilecek bir ortamı oluşturmamız gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ TAVSİYELER…

“Araştırmalar, alışkanlıkların sert değişiminin kişide farklı davranış değişiklikleri yarattığını göstermektedir” diyen Gül, şu uyarılarla sözlerini tamamladı: “Özellikle bu dönemde çalışma ortamı ev olacağı için normal zaman da ayırılmasını şiddetle tavsiye ettiğimiz iş-yaşam dengesi ciddi bir erozyona uğrayacaktır. Bu zaman dilimini sabırlı, anlayışlı ve planlı yürütebilmek çok önemlidir. Bir tarafta aile fertlerinin günün çok az bir zaman dilimin de yüz yüze iletişim kurabildiği dönemden, sürekli bu fırsatı bulabildiği bir döneme geçilmiştir. Bu dönem alışkanlıkları zorladığı için doğru yönetilmesi gereken bir dönemdir.”

.

banner24
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner36
banner31
12°
az bulutlu
banner39
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?