banner38

banner21

banner13

banner25

banner28

Tarıma yeni destekler yolda

Bursa Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında gerçekleştirilen ve Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin de katıldığı, TOBB Ticaret Borsaları Konsey toplantısını değerlendirdi.

GÜNDEM 17.04.2020, 03:36 17.04.2020, 03:49
Tarıma yeni destekler yolda
banner23

“ÜYELERİMİZİN TALEPLERİNİN TAKİPÇİYİZ”

Video konferans ile yapılan toplantıda ekonomide hayata geçirilen destekler ile tedbirler kapsamında gelinen noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulunulduğunu açıklayan Başkan Matlı “Sayın Bakanımız ve TOBB Başkanımızın katılımıyla, TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantımızı gerçekleştirdik. Dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizin de ciddi bir sınav verdiği pandemiye karşı üyelerimizin taleplerini, ilgili mercilere iletiyor ve çözümü için takipçisi oluyoruz. Bu toplantımızda da tarım sektöründe gelinen nokta ve ihtiyaç duyulan yeni adımları istişare ettik” dedi.

“TARIM SEKTÖRÜNDE YENİ DESTEK FORMÜLLERİ MASADA”

Başkan Özer Matlı “Tarım ve Orman Bakanımız toplantıda, tarım ve gıda ürünlerinde arz sıkıntısı yaşanmaması için çiftçiler, besiciler ve gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalar için yeni destek formülleri devreye alınacağını belirtti. Ayrıca hazine arazilerinden ekilebilir olanlar tespit edilerek, bu alanların tarımsal üretime kazandırılacağını ve doğu illerindeki üreticilerimize yazlık boş araziler için tohum desteği verildiğini ve kısa süre içerisinde de Et Süt Kurumu üzerinden süt üretimini desteklemek amacıyla, oluşan arz fazlası süt ve süt tozunun alınacağını, aynı zamanda yumurta üretiminde de kooperatifleşmeye gidildiği takdirde yumurta tozu üretiminin desteklenebileceğini belirtti.

Ülkemizde kesimhanelere hayvan sevkinde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı ve karkas hayvan kesim fiyatının 35 TL'nin altına düşmesine müsaade etmeyeceklerini söyleyen Sayın Bakan, tarımsal ürün stoklarımızın yeterli olduğunu ve mevsimlik tarım işçilerinin hijyen, nakil ve barınma koşulları için İçişleri Bakanlığımız ile koordineli bir şekilde çalışıldığının altını çizerek, tarımsal üretimin kesintisiz devamı için TOBB başta olmak üzere ilgili sivil toplum kuruluşları ile iş birliği halinde olduklarının altını çizdi” dedi.

“İHMAL ETTİĞİMİZ, UNUTTUĞUMUZ TÜM YETENEKLERİMİZ ORTAYA ÇIKACAK”

Tarım ve tarıma dayalı sanayinin daha çok geliştirilmesi ve yaşanılan bu süreçte pandemiye karşı güvenlik önlemlerinin arttırılarak üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması gerektiğini belirten BTB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı “Bakanlığımız bu süreçte özellikle diğer ülkelerin tarımsal üretim ve ihracatlarını yakından takip ediyor. Ülkemizde arz fazlası ve ithalatı yapılan ürünler noktasında da eksikliklerimizin farkında ve konunun takipçisi. Aslında bu süreç; ülke olarak bize küreselleşme yüzünden ihmal ettiğimiz, unuttuğumuz tüm yeteneklerimizi gösterecek ve tarımsal üretimi sürdürülebilir kılmak için öncelikle dış hizmet alımı ve tedarik zincirini yeniden düzenleyerek, sade ve hızlı hale getirmemizi sağlayacak.

“ELDEN GELEN ÖĞÜN OLMAZ O DA VAKTİNDE BULUNMAZ”

Sonuç olarak; bundan sonra tüm sektörler için dünyada kartlar yeniden karılacak. Tarım sektöründe de uzun vadeli merkezi üretim planlamasına, kaynakların ortak kullanımına ve üreticilerimizin üretim maliyetlerini düşürecek ve aynı zamanda finansman sıkıntısını hafifletecek teşviklere ihtiyaç var. Yaşadığımız bu zorlu süreçte öncelikli olarak, tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için üretim açığımızın olduğu ürünler açıklanabilir, teşvikler artırılabilir, ürün fiyatları önceden açıklanarak yönlendirme yapılabilir ve ürüne alım garantisi verilerek de çiftçilerimizin üretime aralıksız devamı sağlanabilir. Sözün özü; bu saatten sonra elden gelen öğün olmaz o da vaktinde bulunmaz” dedi.

banner24
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner36
banner31
18°
açık
banner39
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?