banner38

banner21

banner13

banner25

banner28

Turizmciler örnek oluyor

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker ve TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu, sivil toplum kuruluşları nezdinde bir ilki gerçekleştirerek online basın toplantısı düzenledi.

GÜNDEM 03.04.2020, 21:44
Turizmciler örnek oluyor
banner23

Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında turizm sektörü geliyor. Bu anlamda sorumluluk alan TÜRSAB Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker ve TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu, sektörle ile ilgili çözüm önerilerini iletmek, meslektaşlarının sesi olmak ve merak edilenleri cevaplamak adına online basın toplantısı düzenledi.

Çok sayıda basın mensubunun ZOOM uygulaması üzerinden iştirak ettiği toplantıda konuşan TÜRSAB Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker, “Ülkemiz tarihi boyunca birçok zorluklar geçirmiştir. Ülke ve Turizmciler olarak; terör faaliyetleri, savaşlar, darbeler, depremler geçirmiş kurumlarız. Bu badireden de en az yara ile çıkacağımızı, daha da güçleneceğimizi düşünüyoruz” dedi.

“YILIN İKİNCİ YARISINDA KISMEN İYİLEŞME OLACAKTIR”

Ürün depolaması olmayan, ürün hazırlamaya 6 ay öncesinden başlayan ve 6 ay sonrasına ürün satan Seyahat Acentalarının yaklaşık 1 yılını kaybettiğini hatırlatan Eker, şunları söyledi: “Uçuşlar durdurulmuş, Umre programları iptal edilmiştir. Bu nedenle, virüsten en çok etkilenen sektörlerin başında turizm sektörü ve seyahat acenteciliği gelmektedir. Bu sorundan da ders alarak, daha güçlenerek çıkacağız. Bu yılın ikinci yarısında kısmen iyileşme olur, fakat gelecek birkaç yıl içinde bu açığı kapatacağız. Biz bu süreçte ‘Tatilinizden vazgeçmeyin, erteleyin’ diyoruz. Bu kampanyamıza desteğinizi bekliyoruz.”

“YENİ DESTEKLER DE LAZIM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan desteklere de teşekkür eden Eker, “Kısa süreli çalışma desteği, üyelerimizin faydalanacağı önemli bir destektir. Bu destek nedeniyle teşekkür ederiz. Fakat muhtasar ve SGK ödemesi erteleme desteği, üyelerimiz açısından yeterli gelmemektedir. Çünkü hiç iş olmayan bir ortamda erteleme çözüm olmamaktadır. Kredi desteği de aynı şekilde üyelerimizin beklentisini karşılamamaktadır. İş olmadığı bir dönemde kredinin geri ödemesini yapmak, birde faiz farkı ödemek mümkün görünmemektedir” şeklinde konuştu.

SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ NELER?

Sektör temsilcilerinin beklentilerini maddeler halinde dile getiren Eker, “1-) 2020 yılında SGK ve MUHTASAR Ödemelerinden muaf tutulmamız, 2-) Turizm Ajans Payının kaldırılması, 3-) Bir yıl geri ödemesiz, 36 ay vadeli, uygun faizli kredi olanağı ve sicil affı. Acentalarımızın Kredilerde ve KGF kredileri almakta zorlanmaktadır. Kredi kullanım kolaylığı yapılmalıdır, 4-) Havayollarının acentalara olan borçlarının geri ödemesi 2 ay sonrası olarak açıklanmıştır. Bu borçların en kısa sürede iadesi gerekmektedir. Acentaların tedarikçilerine (Otel, Havayolu vb.) verdikleri ön ödemelerin, mücbir sebepten cezasız iadesi sağlanması. Acentalara tedarikçilerinden alamadığı ödemeler için tüketiciye karşı sorumlu olmaması. 5-) 2020 yılında, Konaklama ve turizm taşımacılığında KDV oranı % 1’e indirilmesi, 6-) Nitelikli iş gücünün kaybedilmemesi için, KOSGEB ve İŞKUR’un var olan personel desteklerinin kapsamlarının ve kullanım kolaylıklarının genişletilmesi, 7-) 2020 yılında, yüzde 50 kira desteği ve kiralardan stopajın kaldırılması, 8-) Turizm araçlarından motorlu taşıt vergisinin 2020 yılında alınmaması” diyerek sözlerini tamamladı.

“BURSA ÖN PLANA ÇIKACAK”

TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı Murat Saraçoğlu da, dünyanın büyük bir değişimden geçtiğini, büyük değişimlerin de yaratıcı sonuçlar ve yeni fırsatlar da doğurabileceğine dikkat çekti.

Koronavirüs krizinin tüm dünyanın hazırlıksız yakalandığı bir kriz olduğunu ifade eden Saraçoğlu, “Bizim gözlemlediğimiz farklı turizm modelleri ön plana çıkacak. İç turizmde bir canlanma bekliyoruz. İnsanlar yine de ihtiyatlı olacaklardır elbette ama burada Bursa’mızın turizm potansiyelinin önemi öne çıkıyor. Türkiye’nin en çok harcama yapan illeri olan İstanbul Ankara İzmir gibi yerlerden kültür turizmi anlamında ciddi yerli turistler bekliyoruz yıl içerisinde” diye konuştu.

“GELECEK DÖNEMDE YENİ TURİZM MODELLERİ GELECEK”

Saraçoğlu şöyle devam etti: “Yeni bir başlık olarak Eğitim turizmi, önemli bir açılım olabilir. Bu ortamda turizm amaçlı seyahatler biraz zor olacaktır. Fakat eğitim temel ihtiyaçtır, yurt dışından 1 milyon öğrenci getirmeyi hedeflemek önemli bir çıkış kapısı olabilir. Bu anlamda düzenlemeler yapılabilir. Öğrenciler 5 yıl okumakta, ayrıca aileleri de gelmektedir. Dolayısı ile ekonomik turizm getirisi yüksektir. Gelecek dönemde sağlık ve medikal turizmi de öne çıkacak. İş Seyahatleri, B2B organizasyonları, Fuarlar gibi, keyfi turizm çeşitleri yerine ihtiyaç olan turizm türlerine ilk etapta ağırlık vermek gerekebilir. Bundan sonra turizm planlamalarını hijyen kurallarına göre planlamamız gerekir. Bizler salgınlar devam edebilir veya yeniden çıkabilir şeklinde hazırlıklı olacağız.”

“KRİZ MASASI OLUŞTURDUK”

Saraçoğlu TÜRSAB olarak Güney Marmara’da bir kriz masası oluşturduklarını ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: “Bölgemizde 408 seyahat acentamız var. Bu acentalarımızın sorunlarını TÜRSAB’a ve devlete aktarmakla mükellefiz. Devletimizin de sınırsız kaynakları yok, daha ölçülü beklentilerle hem devletimizi hem acentalarımızı korumaya çalışıyoruz. Bu anlamda da kriz masası oluşturduk.”

HAC VE UMRE NE OLACAK?

Toplantıya ZOOM uygulaması üzerinden katılan TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkan Yardımcısı Erol Bodur da, Umre ve Hac faaliyetleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bodur, “Ülkemizden her yıl 150 bin kişi umre yolculuğuna gidiyor. En yoğun dönem olan Ramazan’da şu an umre zor görünüyor. En son 27 Şubat’ta umre uçuşları durdurulmuştur. Biz de umreden dönen misafirlerimizi tek tek arayıp dışarı çıkmamaları konusunda uyarılarımızı yaptık. Hac konusunda da henüz resmi açıklama gelmedi. Suudi Arabistan Hac Bakanı önceki gün yaptığı açıklamada, henüz hac için iptal kararı almadıklarını, dünyadaki gelişmeleri takip ettiklerini, şu an yapılan sözleşmelerin de askıda tutulmasını rica ediyoruz gibi ifadeler kullandı” dedi.

Yine ZOOM uygulaması ile toplantıya iştirak eden TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Genel Sekreteri Gülşen Erice de, “Şu an turizmcilerin ve turizm tüketicilerinin ortak sorunlarından biri iade ve iptal konusu. Turizm tüketicilerinin de tatillerini iptal değil erteleme yapmaları çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Sivil toplum kurumları alanında ilk kez uygulanan online basın toplantısı soru-cevap bölümü ile sona erdi.

banner24
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner36
banner31
22°
az bulutlu
banner39
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?