banner40

banner28

Makinecilerin Blechexpo çıkarması

Sac ve metal işleme makinelerindeki en son teknolojiler Almanya’nın Stuttgart kentinde düzenlenen Blechexpo Fuarı’nda sergilendi. Dünyanın önde gelen makine üreticilerini buluşturan fuarda, Bursalı makineciler adeta gövde gösterisi yaptı.

MAKİNA 04.11.2021, 12:59
Makinecilerin Blechexpo çıkarması
banner23

Makine sektörünün Avrupa’daki en büyük buluşmalarından Blechexpo, makine sektörünü buluşturdu. Almanya’nın Stuttgart kentinde 26 – 29 Ekim tarihleri arasında bu yıl 15’ncisi düzenlenen fuara dünyanın dört bir yanından makine üreticileri ve ziyaretçiler katıldı. Fuarda 19 Bursa firması da katılımcı olarak yer alırken, bu firmaların en son teknoloji ürünleri ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü. Makine sektörünün kalbinin attığı Blechexpo 2021’de sektörde yaşanan son gelişmeleri ve yeni teknolojileri yerinde incelemek üzere sektörün önemli isimlerinden, Beka – Mak Yönetim Kurulu Başkanı Engin Çetiner de Stuttgart’taydı. Çetiner, Blechexpo Fuarı’nı Ekohaber okurları için gezdi, inceledi ve görüntüledi.

İşte Engin Çetiner’in gözünden, kendi fotoğraflarıyla Blechexpo değerlendirmesi:

Almanya’nın Stutgart şehrinde 2 yılda bir düzenlenen, Uluslararası Metal İşleme Teknolojileri Fuarı Blechexpo bu yıl 26-29 Ekim tarihlerinde yapıldı. Pandeminin etkisi ile uzun bir süre fuarlara katılım sağlayamayan firmalar ürünlerini Blechexpo’da sergileme fırsatı buldu. Türkiye’den birçok firmanın yer aldığı bu fuarda, 19 katılımcı ile Bursa firmaları adeta gövde gösterisi yaparak, ürünlerini başarılı bir şekilde tanıtma imkanı buldu. Makine sektöründe faaliyet gösteren firmalar fuarda son teknolojik ürünlerini tanıtarak tüm ziyaretçilerin beğenisini kazandı. Fuarda dikkat çeken en önemli konu ise Bursalı firmaların imalat sektöründe dünya markası haline gelmiş olmasıydı. Son zamanlarda çok önem verilen yeşil enerji, çevreci üretim ve Endüstri 4.0 teknolojisine uyumlu makineleri imal eden Bursa firmaları, yenilikçi ve inovatif ürünleriyle tüm ziyaretçilerin ilgi odağı olmayı başardı.

“Bursa firmaları ürünleriyle göz doldurdu”

Blechexpo’ya dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler, Türkiye’de üretilen makinelerin de kalite ve teknoloji açısından her geçen gün daha da geliştiğini belirterek, Bursa’nın makine imalat sektöründe marka konumuna geldiğini ve Bursalı firmalarla çalışmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdiler.

Bursalı firmaların fuarda sergilediği ürünler uluslararası ölçekte makine satışı yapan çok sayıda şirket yetkilisini de etkiledi. Bursalı makinecilerin ürün kalitesinden ve yenilikçi teknolojilerinden etkilenen yetkililer, 24 Kasım’da Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları’na katılarak firmaları tekrar ziyaret etmeyi planladıklarını söyledi.

“Ziyaretçi sayısı azaldı, siparişler arttı”

Pandeminin etkisi ile ziyaretçi sayısının geçmiş yıllara göre az olması başta olumsuz bir algı uyandırsa da, Blechexpo 2021’e gelen ziyaretçilerin iş odaklı olması ve fuar süresince firmaların aldığı siparişler, fuarın verimini artıran ve katılımcı firmaları memnun eden önemli bir unsur oldu. Fuara katılan üretici firmaların ortak fikri de, sadece iş yapmak isteyen şirket yetkililerin ve alıcıların fuara gelmesinin hem kendilerine ürünlerini tanıtmak için yeterli zaman kazandırdığı hem de gerçekleştirdikleri birebir görüşmeler neticesinde uzun süreli iş imkanı yakaladıkları yönünde. Bu noktada sipariş sayılarının önceki yıllarda düzenlenen fuarlara göre artış göstermesi, pandemi ile azalan iş yükünün tekrar canlanması hatta artması olarak değerlendirildi.

Katılımcı firmalar Blechexpo’yu değerlendirdi

“Yenilikçi firmalar bir adım önde”

Blechexpo 2021’ye lineer köprülü 6 kW gücünde Rex Hybrid ve profesyonel boru ve profil kesim makinesi NK – T160 modelleriyle katılan Nukon Makina Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alper Körüstan bu modellerinde de müşterilerine özel çözümler sunmaya devam ettiklerini söyledi. Sektörde yerli ve yabancı üreticiler arasında her daim bir rekabet olduğunu vurgulayan Körüstan, “Teknolojiyi takip eden ve yenilikçi makineler üreten firmalar her zaman öne çıkıyor. Biz de firma olarak son teknolojiye sahip, akıllı makineler sunmak için çalışıyoruz. Bu anlamda müşteri ve bayilerle olan iş bağlantılarımızı geliştirmek açısından Blechexpo’dan çok memnunuz” dedi.

Fuar beklentileri karşıladı

Fuarda silindir ve kordon makineleri ile daire kesme makaslarını belirten Bölük Makine Ortağı Gürkan Uzunlar, tüm ürün gruplarındaki makinelerine çok güvendiklerini ve bekledikleri gibi fuarda ürünlerinin büyük ilgi gördüğünü dile getirdi. Pandemiyle geçen dönemin ardından hem katılımcıların hem de ziyaretçilerin fuarları özlediğini gözlemlediklerini söyleyen Uzunlar, Blechexpo’nun beklentilerini karşıladığını ve yoğun bir fuar geçirdiklerini sözlerine ekledi.

Yenilikçi ve pratik ürünlere yoğun ilgi

Sac metal şekillendirme sektöründe 40 yıla yakın tecrübesiyle farklı OEM firmalarına hizmet veren Vatan Pres’in İş Geliştirme Müdürü Ufuk Badır ise araçların hafifletilmesine yönelik yaptıkları çalışmaların ziyaretçilerden büyük ilgi gördüğünü söyledi. Badır, fuarda yeni, hızlı, pratik ve teknolojik ürünlere ve bunlara imal edebilecek makinelere yoğun talep olduğunu belirterek, Vatan Pres’e yönelik ziyaretçi ilgisinden memnun olduklarını ve Almanya’da iş ofisi açmayı düşündüklerini kaydetti.

Uluslararası Metal İşleme Teknolojileri Fuarı Blechexpo katılan firmlar şöyle:

Durmazlar Makina: 1956 yılında Ali Durmaz tarafından kurulan Türkiye’de sektörün lider firmalarından Durmazlar Makina, sac işleme makinaları imalatında küresel üretici konumunda. Firma 80 distribütörü ile 120 ülkeye ihracat yaparken, üretilen makinelerin yüzde 80’i gelişmiş sanayi ülkelerinde alıcılarıyla buluşuyor.

Ermaksan: 1965 yılında Erol Özkayan tarafından kurulan Ermaksan Makina, 50 yılı aşkın tecrübesi, güçlü Ar-Ge’si ile kaliteli ve yüksek teknolojiye sahip makineler imal eden, öncü sanayi kuruluşlarından. Fiber lazer teknolojileri, 3D yazıcı makinesi ve endüstri 4.0 uygulamalarıyla sektöre yön veren Ermaksan’ın ürettiği makineler 110 ülkede faaliyet göstermekte.

Şahinler Metal Makina: 1953 yılında İsmail ve İbrahim Şahin kardeşler tarafından bir aile işletmesi olarak kurulan firma alanında öncü oldu. 70 yıla yaklaşan tecrübesiyle sac işleme makinelerinde dünyanın tercih ettiği markalar arasında olan Şahinler Makina, Balkan Mahallesi’ndeki tesisinde üretime devam ediyor.

Standart Kalıp: Bursa OSB’deki tesisinde kalıp standart elemanları imalatı gerçekleştiren firma, 150 ana grupta 10 binin üzerinde çeşidi müşterilerine sunuyor. ISO 9001:2008 ve CE kalite belgelerine de sahip olan firma ağırlıklı olarak otomotiv, beyaz eşya ve makine sektörüne çalışıyor.

Karmak Makina: Nilüfer OSB’deki tesisinde hidrolik yatay pres, malafasız boru bükme, hidrolik profil kıvırma, mekanik profil kıvırma ve demir bükme makinaları imal eden firma, CE sertifikalı ürünlerini yurtiçi ve yurtdışındaki kullanıcıların hizmetine sunmakta.

Plus Tooling: Kuruluşu 1977 yılına dayanan firma süreç içerisinde Renault, Toyota, Honda, Fiat ve Hyundai gibi otomotiv sektörünün önemli oyuncularıyla çalışma fırsatı yakaladı. 2013 yılındda TKG Otomotiv bünyesinden ayrılarak Plus Tooling adını alan firma kalıp üretimi alanında OEM’lere hizmet vermeyi sürdürüyor.

Fresan Makina: İlyas Türtük’ün 1974 kurduğu firma, günümüzde 3 bin 500 metrekarelik fabrikasında eksantrik pres ve özel makine imalatı gerçekleştirmekte. Firma CE belgeleri ürünlerinin yüzde 70’ini başta Almanya, Polonya, Hollanda, Portekiz gibi ülkelere ihraç etmekte.

Ales Pres: Geçmişi 1959 yılına dayanan ve dört kuşaktan bu yana süregelen talaşlı imalat birikimi ile Hasanağa OSB’deki 13 bin metrekarelik tesisinde pres ve makine imalatı yapan firma, üretmekte olduğu yüksek teknoloji makineler ile sektörde aranan markalardan.

Nukon Lazer Makina: Tasarım ve üretim konularında tecrübeli mühendisler ve uzman personelden oluşan kadrosuyla, Bursa OSB’deki tesisinde fiber lazer, plazma, su jeti, CNC alevli kesim makineleri, yükleme-boşaltma sistemleri gibi makine ve ekipmanlar geliştiren firma, ürünlerini sanayinin hizmetine sunuyor.

Baykal Makina: Dünya pazarında Türk makine sektörünü temsil eden önce bir kuruluş olarak, 1950 Hakkı Baykal tarafından kurulan firma, “Sac İşleme Makineleri” sektörüne güçlü Ar-Ge’si ile yön veriyor. Baykal Makine, 3 ayrı fabrikada toplam 60 bin metrekare alanda üretim yapıyor.

Bölük Makine: Kayapa OSB’de faaliyet gösteren firma, 50 yıllık tecrübesiyle müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutan anlayışa sahip. Firma yarım asırlık tecrübesiyle silindir, kordon, daire kesme ile profil ve boru kıvırma makinelerinde önemli bir deneyime sahip.

Binmak Makina: Bursa’da 1960 yılından bugüne makine imalatı alanında faaliyetini sürdüren firma, silindir bükme makinaları, boru ve profil bükme makinaları, kordon makinaları gibi çeşitli metalleri bükme ve form veren makine imalatı gerçekleştiriyor.

KAS Otomotiv: Üç ortaklı bir şirket olarak 2004 yılında kurulan KAS Otomotiv, imza attığı başarılı işlerle kısa sürede büyümeyi başardı. Firma, Nilüfer OSB’deki tesisinde 140 çalışanıyla, sac kalıp, sac şekillendirme ve kaynak ile birleştirme alanında faaliyet gösteriyor.

Anerka Makina: 20 yıla dayanan sektör tecrübeleriyle, 2016 yılında Anerka Makina’yı kuran Atakan Nerminer ve Ramazan Kaba sac bükme makineler, motorlu, hidrolik ve manuel NC ya da CNC control üretimi yaparak, ürünlerinin yüzde 70’ini ihraç ediyor.

Parladı Metal: 1977 yılında Halil Parladı tarafından kurulan firma, o tarihten itibaren yenilikçi anlayışıyla çelik sektöründe yurt içi ve yurt dışı şirketlere hizmet veriyor. Çalı Mahallesi’nde 22 bin metrekarelik tesisinde faaliyet gösteren firma çeliğin olduğu her alanda var olmaya gayret gösteriyor.

Vatan Pres: 984 yılında Bursa'da kurulan ve dünya çapındaki büyük OEM ve Tier1 şirketlerine bazı önemli parçalar sağlayan, küresel otomotiv tedarik endüstrisinde bir damgalama, kaynak ve metal işleme şirketi konumunda.

KAYNAK: EKOHABER 

banner24
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner42
banner31
21°
açık
banner36
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?