banner21

banner13

banner28

Yalıtım şart

Yalıtımın her alan için şart olduğunu belirten Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, ısıtma kaynağının tezek dahi olması durumunda bile ısıtılan merkezin iyi korunması gerektiğinin altını çizdi.

ENERJİ-MADENCİLİK 08.01.2013, 22:44 08.01.2013, 21:46
Yalıtım şart
banner23
 Yalıtımın her alan için şart olduğunu belirten Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, ısıtma kaynağının tezek dahi olması durumunda bile ısıtılan merkezin iyi korunması gerektiğinin altını çizdi.



İZODER Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, ENVERDER Bursa Şubesi’nin Bursa Teknoloji Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında konuştu.



Konuşmasına yalıtımın nerede ve ne şartlarda olursa olsun önemli olduğunu belirterek başlayan Şen, Anadolu şartlarında ısıtma kaynağının tezek olması durumunda bile, binalarda yalıtımın şart olduğunun bilinmesi gerektiğini söyledi.



Vatandaşta, yalıtımın sadece mantolamadan ibaret olduğu gibi yanlış bir algıdan da bahseden Ertuğrul Şen, “Vatandaşta eksik bilinen bir tabir var o da ısı yalıtımı eşittir mantolama. Mantolama ısı yalıtımının çok küçük bir parçasıdır. Sadece duvarlara yapılır ve en çok kaçağın duvarlardan olduğu için vatandaşın en kolay en hızlı tedbir alacağı bir yöntem olduğu için ve en bilinen bir yöntem olduğu için de bu ön plandadır. Ama ısı yalıtımı, bütün bu yapı kabuğu elemanlarının hepsinin doğru bir şekilde korunmasıdır ki bu konudaki mevzuatlarımızda da tarif edilmiş vaziyettedir” diye konuştu.



---ISI PAYÖLÇER İLE DAHA DÜŞÜK FATURALAR---



Basın toplantısının bir diğer konuşmacısı olan ENVERDER Binalarda Verimlilik Komisyonu Üyesi Recep Beygirci ise yüksek tutarlı doğalgaz faturalarının aslında bu kadar yüksek olup olmadığının bilinmesi için çalıştıklarını dile getirdi.



Yüksek fatura tutarlarını daha düşük seviyelere çekmenin çeşitli yöntemleri var olduğuna dikkat çeken Beygirci, ısı payölçerin önemli bir sacayağı olduğunu ifade etti.



Beygirci şunları söyledi:



“2007 yılında çıkan kanun çerçevesinde kombili bina yapımı durdurulmuş durumdadır. Tüm yeni konutların yapımında merkezi sistem zorunlu hale dönüştürülmüştür. Yapılan deneyler, testler ve bilgiler ışığında merkezi sistemli ısıtma, bireysel ısıtma sistemlerine göre çok daha verimlidir. Kanunda verimliliği amaçladığı için buna yönlendirmiş. Kanun ben gündüzleri çalışıyorum ve daha az tüketim yapıyorum diyenleri de düşünüyor ve daha az tüketim yapanların ayrıştırılmasını da zorunlu kılmıştır. Buna kamuoyunda ısı pay ölçe deniliyor. Bunların amaçları tüm dairelerde harcanan enerji ne kadar ise onu dairelere yansıtmaktır. Evde oturmayan kişi dairesinin sıcaklığını düşürüp daha az doğalgaz faturası ödeyebiliyor olmalıdır.”



--- 32. ENERJİ VERİMLİLİĞİ HAFTASI---



Organizasyonun ev sahibi olan ENVERDER Bursa Şubesi Başkanı Dr. Mühendis Mustafa Uysal da Ocak ayının ikinci haftasında kutlanan Enerji Verimliği Haftasının tüm yurtta olduğu gibi Bursa’da çeşitli etkinliklerle kutlanacağını söyledi.



Dr. Uysal bu haftayla ilgili olarak hazırladıkları programdan şöyle bahsetti.
“ Bu yıl 32.sini kutlayacağımız Enerji Verimliliği Haftasında, Bursa sanayicileri ve işadamlarıyla başta olmak üzere ev hanımları ve okullarımızla etkinliklerimiz olacak. Bu etkinliklerde enerjinin daha verimli kullanmanın yollarını vatandaşlarımıza aktarmayı amaç ediniyoruz."



Yenilenebilir enerjinin ülkemiz için önemine vurgu yapan Dr. Uysal, 'EPDK ve bakanlıkların vites yükseltmesi gerekir, potansiyellerimizi kullanamıyoruz' mesajı verdi. Enerji Verimliliğinde kanunun uygulamasındaki aksaklıklara değinen Uysal; 'verimsiz tüketilen enerji cebimizden harcadığımız para, cari açık ve daha önemlisi geleceğimizdir d
 
 
banner24
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner36
banner31
13°
parçalı az bulutlu
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?